Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Geen vrienden van de Vrienden van het Vastgoed

Share

Apache.be

In het zopas verschenen  “De Vrienden van het Vastgoed” bundelen  Tom Cochez (Apache)   en David Leloup  meer dan tien jaar onderzoek naar de banden tussen vastgoed en politiek.  Apache besliste het boek zelf uit te geven nadat uitgeverij Houtekiet haar staart introk uit angst voor politieke represailles,

Tom Cochez (Apache): “We doen onderzoek naar  de relatie tussen politiek en vastgoed en hoe akoorden worden afgesloten. Daarbij wordt  publieke ruimte verkocht aan projectontwikkelaars en de kat bij de melk gezet wordt.”

“Het bekendste voorval is het etentje in het sterrenrestaurant Het Fornuis (Antwerpen) om de verjaardag van projectontwikkelaar Erik Van der Paal te vieren. Daar was zowat gans het Antwerps stadsbestuur  uitgenodigd en dat daagde ook op ( Fornuisgate, in 2017, nvdr). We hebben dit in de media gebracht met dit filmpje.”

“Het boek gaat over hoe politici en vastgoedbonsen elkaar vinden en  beslissingen nemen die de projctontwikkelaars veel geld opleveren. “

RC: Een Indische collega verwonderde zich erover dat ik vandaag met een journalist over een politicus zou praten waarbij bepaalde handelingen van die persoon in de schijnwerper zouden gezet worden.  Dat was naar aanleiding van het gesprek over de banden Philip De Winter met China. In Indië is dat blijbaar moelijk en kan dat tot represailles leiden. Ik zei dat dit de democratie in België  niet tot dat niveau afgezakt was. Maar blijkbaar is er toch iets aan de hand, want met de publicatie van  boek kwam er een kink in de kabel.
TC:
“Uitgeverij Houtekiet heeft hard aan onze mouw getrokken opdat we dit boek zouden schrijven. We hebben heel veel ander werk, dus dat lag niet voor  de hand maar we hebben ons uiteindelijk over de streep laten trekken door de uitgeverij. Toen het boek eind januari klaar was  trok Houtekiet er echter zelf de stekker uit omdat ze vreesden dat het ‘gedoe’ zou opleveren,  dat hun lobby-activiteiten in het gedrang zouden komen, dat ze subsidies zouden missen.”

“Er is dan ook een voorgeschiedenis van rechtzaken tegen Apache. Die hebben we allemaal gewonnen maar er is wel een beeld ontstaan dat het over een gevaarlijk dossier gaat waar een prikkeldraad rond staat. Dus heeft Houtekiet de stekker eruit getrokken en hebben we beslits om het zelf uit te geven.  Het is toch een teken aan de wand als zelfs een uitgever die leeft van het vrije woord en de vrijheid van meningsuiting tot zelfcensuur over gaat. “

“Houtekiet zegt dat de vorige uitgeefdirecteur intern niet open gecommuniceerd had over de uitgave van het boek. Dat houdt geen steek want het boek was aangekondigd in de catalogus van de uitgeverij. Ze hebben ook drieduiziend euro schadevergoeding betaald.”

RC: Je schrijft dat het tekenend is voor een klimaat van angst dat het debat in Vlaanderen steeds meer tekent.
TC: ” Het Landinvest dossier is een voorbeeld van die trend. Niet alleen Apache wordt hierdoor getroffen, kijk naar het voorval van de onderwijsinspectie en minister Ben Weyts, of hoe bij de  VRT de programmatie wordt beïnvloedt. Dan is het duidelijk dat de druk op de vrije meningsuiting en het vrij woord toeneemt. Er zijn paralellen met Italië en Slovakije waarbij de zender onder druk gezet wordt of zelfs afgebroken om daarna opnieuw bemand te worden met nieuw personeel. Zien de mensen wel de ernst van wat ook hier aan het gebeuren is? Daarom hebben we beslist om het boek zelf uit te geven.”

RC: Bij de VRT schieten ze tekort, de mediagroepen ook?
TC: ” Je merkt toch dat er een soort angst hangt is voor ‘wat als’ .

RC: Enkele week gelezen stond in Knack dat Bart De Wever niet met hen wil praten.
TC: ” Daar ben ik niet van op de hoogte maar het kan zijn. Hij heet dat in het verleden al met andere media gedaan. Met de Standaard bijvoorbeeld.”

0 Comments on “Geen vrienden van de Vrienden van het Vastgoed”

Leave a Comment