Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

ISVAG afvalverbranding: BBL stopt juridische acties

Share

foto: RC

Bondbeterleefmilieu heeft een akkoord gesloten met afvalverbrander ISVAG en de de Antwerpse gemeenten. ISVAG en haar aandeelhouders (de gemeenten)  willen het dossier van de nieuwe verbrandingsoven in Wilrijk uit het slop halen, maar wat heeft de milieuorganisatie te winnen? We vragen het aan Benjamin Clarysse van BBL.

“Telkens als we gelijk kregen van een rechter vroeg ISVAG gewoon een nieuwe vergunning aan.”

Het plan van ISVAG om in Wilrijk een nieuwe, grotere afvalverbrandingsoven te bouwen stuit al jaren op verzet van milieuorganisaties en buurtbewoners. Ondertussen is de uitbatingsvergunning van de bestaande oven verlopen en draait de installatie op een tijdelijke vergunning die in november verloopt. ISVAG wil niet van een alternatief horen, politiek grotendeels gesteund door N-VA, (behalve  N-VA Aartselaar), en diende ook  een vergunningsaanvraag in voor 20 jaar bijkomende exploitatie van de huidige installatie.

“Er is nu een akkoord tussen ISVAG, de stad Antwerpen (de belangrijkste andeelhouder), IGEAN (de intercommunale die aandelhouder is), de gemeente Aartselaar en Bond Beter Leefmilieu om een studiebureau te laten bekijken op welke plaats een nieuwe oven best gebouwd wordt.”, aldus Benjamin Clarysse. “In 2027 moet beslist worden wat de beste oplossing is , waarna  de planning en bouw kan beginnen.”

Het starten van een onderzoek naar alternatieven onderzoek is opmerkelijk aangezien  dit begin 2020 al gebeurde. De studie van 2020 wees op de voordelen van een lokatie in de haven.

“In ruil zet BBL haar juridische procedures (tegen de bouw van een nieuwe oven op de huidige locatie, nvdr) stil.  We merkten dat we in een caroussel terechtgekomen waren waarbij telkens een nieuwe vergunningsaanvraag kwam, zelfs al stelden de rechters ons in het gelijk.

BBL somt vijf redenen op waarom de nieuwe oven best in de haven komt, niet in Wilrijk.    Maar waarom nogmaals een studie als de zaak al bijna vijf jaar gekeden onderzocht werd?

Benjamin Clarysse: “Nu is er een opvolgingsstructuur opgezet. De vorige studie werd door ISVAG opgesteld, nu gaan we er kwamen naar kijken. “

De studie van 2020 werd door VITO, het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek,  uitgevoerd in opdracht van de stad Antwerpen, niet door ISVAG . Omdat de studie concludeerde dat de plannen van ISVAG niet de best mogelijk oplossing bood liet ISVAG een rapport opstellen door door een bedrijfsrevisor en een professor uit Aken, dat moest aantonen dat een nieuwe oven in Wilrijk wél ok was. De vraag is dus of enkel ISVAG direct bij het onderzoek te betrekken zal volstaan om de afvalverbrander van houding te doen veranderen.

De Mina-raad van Aartselaar is skeptisch, ziet vooral de nieuwe vergunningsaanvragen die ISVAG er ook nu probeert door te krijgen en roept op om bezwaarschriften in te dienen.

Benjamin Clarysse is minder ongerust: “Er is inderdaad een tijdelijke vergunningsaanvraag, tot 2034, om de studie naar en bouw van  een alternatief mogelijk te maken.  ISVAG wilde een vergunning voor twintig jaar aanvragen maar zal die looptijd in haar aanvraag aanpassen tot tien jaar. Er zal ook actief gekeken worden naar samenwerking met andere intercommunales. De Vlaamse dimensie van dit akkoord is voor ons heel belangrijk. Ook voor andere ovens loopt de vergunning de komende jaren af. Nu gaat bekeken worden of via samenwerking niet twee of drie ovens kunnen vervangen worden door één nieuwe.

De MinaRaad vaan Aartselaar klaagt ook dat de Raad voor Vergunningsbetwistingen treuzelt met de behandeling van klachten tegen de vergunningsaanvragen door ISVAG, waarmee ze blijk zou geven gevoelig te zijn voor politieke druk. Benjamin Clarysse: “We (Bond Beer Leefmilieu) gaan onze procedure bij de Raad voor Vergunningbetwistingen laten vallen als deel van het akkoord, nog voor de uitspraak er is. Het klopt inderdaad dat het lang duurt voor de Raad voor Vergunningsbetwistingen de ISVAG dossiers behandelde. We begrijpen evenmin waarom.

Maar zal de overheid het spel eerlijk spelen. Eerder sloot BBL een akkoord in verband met de PFAS vervuiling voor in de zogenaamde ‘Saneringscoalitie’ te stappen, waarbij de organisatie zich ook ertoe verbonden heeft om geen juridische acties te ondernemen. Onlangs bevestigde de Raad van State dat de Vlaamse overheid in het PFAS dossier de wet overtreden heeft. De uistpraak kwam er nadat andere organisaties de zaak aanhangig maakten. Niet alleen had BBL zich na de PFAS deal teruggetrokken uit de juridische procedure, de milieuorganisatie heeft het arrest ook niet formeel verwelkomt.

Geeft BBL nu niet opnieuw de wapens uit handen? De uitspraak van de raad van State zou er niet gekomen zijn moesten de andere milieuorganisaties het voorbeeld van  BBL gevolgd hebben.

Benjamin Clarysse: “We volgen het PFAS dossier op in het kader van het Saneringsverbond.  Het klopt dat Lantis (de nieuwe marketingnaam van BAM NV, nvdr)  in het verleden niet volgens de regels handelde en dat het zo niet verder kan. Ik ben tevreden met de uitsprak,  maar men werkt niet meer op die manier. We zijn in het verbond gestapt omdat er een afspraak is om  tot een integraal beleid op Vlaams niveau te komen voor uitfasering en monitoring. En dit is ook wat we hier willen bereiken.

De ISVAG studie zou in 2027 afgewerkt moeten zijn. Er zijn geen afspraken gemaakt over tussentijdse rapporteringen maar BBL verwacht wel dat die er zullen komen.

0 Comments on “ISVAG afvalverbranding: BBL stopt juridische acties”

Leave a Comment