Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

de ISVAG-oven: politieke spanning op het schoon verdiep

Share

foto: RC

ISVAG, het afvalverwerkingsbedrijf van Antwerpen en de omliggende gemeenten wil een nieuwe afvalverbrandingsoven bouwen in Wilrijk.
Het district Wilrijk heeft een volmondig positief advies gegeven over het project,  de buren in Aartselaar vinden de bouw van een nieuwe oven naast de deur absoluut geen goed idee en de stad Antwerpen slaagde er niet in om een advies te formuleren… Nochtans is in elk van de drie gemeenten een N-VA burgemeester aan de macht.
Tom Cochez van apache doet de allianties en conflicten  achter het ISVAG-dossier uit de doeken. 

Antwerpen: Geen mening?

De corona-crisis gaf aan het Antwerps stadbestuur de mogelijkheid om geen advies te geven.  Dit komt niet ongelegen aangezien coalitiepartners sp.a en N-VA een tegengestelde koers volgen in het ISVAG dossier: Sp.a is kritisch over de  bouw van een grotere nieuwe verbrandingsoven in Wilrijk terwijl N-VA Antwerpen het project er juist wel wil doorduwen.  Het non-advies laat toe om geen van de partijen gezichtsverlies te laten leiden. Tom Cochez: ” De wetgeving zegt dat het ontbreken van een advies omgezet wordt naar een positief advies.  Maar door de corona-maatregels  gebeurt er geen automatische omzetting en is er dus geen Antwerps advies.”

“Dat lijkt één van de eerste openlijke botsingen tussen de twee coalitiepartners”

Bossuyt en Heylen: vijf petjes

Tom Cochez: “In Wilrijk is Kristof Bossuyt (N-VA) de districtsburgemeester. Bossuyt is ook voorzitter van de Raad van Bestuur van ISVAG.  Zijn belangen als districtsburgemeester zouden in conflict kunnen zijn met die van ISVAG voorzitter. De coalitie in Wilrijk is dezelfde van Antwerpen tijdens de vorige legislatuur: N-VA, CD&V, open-VLD. Toen zat Antwerpens CD&V schepen Philip Heylen in de situatie waarin Kristof Bossuyt nu zit want hij was toen voorzitter van ISVAG.”

“Na zijn afscheid van de politiek is Heylen gaan werken voor de holding Ackermans & van Haaren. Ackermans &van Haaren controleert (via CFE, nvdr) de firma DEME die de belangrijkste aandeelhouder is van Blue Gate, de nieuwe industriele cluster op de voormalige zuidelijke petroleum-site (zie uitzending 23/11/’19). Philip Heylen was destijds als schepen van economie de gangmaker van het Blue Gate-project. Na zijn vertrek gaat hij dus werken voor de betrokken partij. Maar er is ook een lettrelijke koppeling met het ISVAG-verhaal omdat er plannen zijn om de nieuwe oven via een warmtenet te verbinden met Blue Gate. De vraag kan gesteld worden of het goed is dat mensen drie verschillende petjes ophebben.”

Wie plooit?

Tom Cochez: “Aartselaar verzet zich al veel langer tegen de vebrandingsoven.  Daar zit N-VA in een coalitie met Groen dat er groot geworden is dankzij het ISVAG-dossier. Blijkbaar vinden N-VA en Groen elkander in Aartselaar in hun verzet tegen ISVAG.”

“Antwerpen is de grootste aandeelhouder van ISVAG dus het advies van de stad is van groot belang. Daar zit je nu met een andere coalitie, N-VA, sp.a, open-VLD. Sp.a heeft zich tijdens de campagne in 2018 sterk geprofileerd op het ISVAG dossier en was sterk gekant tegen de komst van de nieuwe verbrandingsoven. N-VA profileert zich van de andere kant duidelijk  als voorstander. Dat lijkt één van de eerste openlijke botsingen tussen de twee coalitiepartners. Doordat er geen advies geleverd is (dankzij corona kon dit, nvdr) is de hete aardappel van tafel. Daar kan in de gemeenteraad nog wel een zaak van gemaakt worden, als bijvoorbeeld sp.a tegengas zou geven. “

“Afgelopen zomer leek het alsof sp.a met het laten uitvoeren van de alternatievenstudie door VITO (de Request For Information, RFI) de buit had binnengehaald. Het is opvallend dat die studie belangrijke wetenschappelijke argumenten aanbrengt voor een alternatief in de Antwerpse haven.  De coalitiepartners van sp.a moeten geweten hebben dat de kans groot was dat de studie  argumenten tegen de verbrandingoven in Wilrijk zou opleveren. Dus het leek alsof ze geplooid waren door sp.a. Maar nu de argumenten moeten gevalideerd worden in een advies wordt de staart ingetrokken.”.

In November bleek echter al dat  de alternatievenstudie van VITO niet ernstig genomen werd: Tijdens de gemeenteraad legde de oppositie een motie voor die aan het stadsbestuur vroeg om te wachten op de resultaten van de alternatievenstudie alvorens de vergunningsprocedure voor de ISVAG-oven in Wilrijk verder te zetten. De motie werd weggestemd door de voltallige meerderheid, inclusief sp.a.

Doordat Antwerpen strikt gezien geen advies moet geven ligt de bal nu in het kamp van de Vlaamse overheid en is het minister Zuhal Demir die de knoop moet doorhakken. Als die het ISVAG-project goedkeurt staat de sp.a in haar blootje. Tom Cochez: “Niet alleen sp.a in Antwerpen, maar ook N-VA burgemeester Sophie De Wit in Aartselaar. Het wordt dus een heel moeilijke oefening.”

Link: Verdeling aandeelhouders: zie onze eerdere bijdrage  HIER

0 Comments on “de ISVAG-oven: politieke spanning op het schoon verdiep”

Leave a Comment