‘De Antwerpse vastgoeddossiers zijn al ettelijke keren doorgelicht en er is nooit iets louche gevonden‘, aldus de Antwerpse burgemeester net voor de gemeenteraadsverkiezingen in De Morgen en De Standaard.
Apache ging na over welke doorlichtingen het ging en stelde vast dat de burgemeester in zijn blootje staat. Karl Van den Broeck: “Het vastgoedbeleid werd nooit doorgelicht. Het is De Wever zelf die leugens uitkraamt.”
Apache onderzoek al meer dan tien jaar de banden tussen politiek en vastgoed. In Antwerpen, maar ook daarbuiten. Karl van den Broeck: “We hebben een verstrengeling tussen projectontwikkelaars en politici vastgesteld. In Antwerpen gaat het concreet over de mensen van Land Invest enerzijds en Bart De Wever met zijn partij anderzijds. We hebben besloten die verhalen te bundelen in ‘De Vrienden van het Vastgoed‘.”
“Ik raad mijn collega’s toch aan dat ze hun huiswerk zouden doen als ze politici over dergelijke dossiers ondervragen.”
“Patrick Janssens verwees naar het boek tijdens de kiescampagne. Net voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober jongstleden was burgemeester Bart De Wever duidelijk: de aantijgingen aan het adres van het Antwerps stadsbestuur over de vastgoeddossiers zijn ‘een canon van leugens‘ want de dossiers waarvan sprake zijn ‘al ettelijke keren doorgelicht en er is nooit iets gevonden‘”
“De Wever stelt meer specifiek dat audits van de stad Antwerpen en van de Vlaamse overheid, alsook het Integriteitsbureau van Antwerpen, hem vrijgesproken hebben. Ook het parket zou langs geweest zijn en niets gevonden hebben. Zo stond het in De Morgen (DPG Media) en De Standaard.“
“We reageerden bij Apache in eerste instantie verbaasd want we waren niet op de hoogte van de audits en we hebben beroep moeten doen op de wet Openbaarheid van Bestuur om inzage te krijgen. Uiteindelijk bleek dat de audits van de vastgoeddossiers niet bestaan. De zogezegde audit bij de Dienst Vergunningen was een werklastmeting van de ambtenaren en had niets te maken met vergunningen zelf.”
“Dat het Integriteitsbureau het stadsbestuur vrij pleit klopt ook al niet. Het bureau heeft geconcludeerd dat het niet kon vaststellen dat de integriteitsregels geschonden waren … omdat er geen duidelijke regels bestonden.”
“Twee jaar later is een nieuwe deontologische code gemaakt die de excessen en de schijn van partijdigheid onmogelijk moeten maken. Dat was een bekentenis van schuld (aangezien erkend werd dat er geen regelgeving bestond, nvdr). Stel je voor dat de minister van defensie die F35’s wil kopen gaat dineren met de fabrikant van de toestellen. Die zou de dag nadien buiten liggen. In Antwerpen kan dat blijkbaar allemaal.”
“In het Slachthuisdossier heeft de Auditeur van de Raad van State duidelijk gezegd dat het Antwerps stadbestuur te nauw betrokken was bij de projecten om nog te kunnen oordelen over het toekennen van vergunningen. Doordat het dossier bij de Raad van State teruggetrokken is (door de klagers, na het sluiten van een overeenkomst, nvdr) is er geen uitspraak gekomen, maar het verslag van de auditeur was wel vernietigend.”
“Er is over de vastgoeddossiers een zitting geweest in de gemeenteraad maar die is, door de steun van (de organisatie) ‘het Vlaams Belang’, achter gesloten deuren moeten doorgegaan.”
Niet onderzocht
“De burgemeester zegt ook dat het gerecht hem ‘niet verontrust heeft’. Dat klopt en dat is heel verwonderlijk, gezien de feiten: Land Invest werd leeggeplunderd door aandeelhouders en bestuurders; de verstrengeling tussen vastgoedsector en drugmaffia. Dat zijn zeer ernstige zaken. “
“De witwascel heeft vastgesteld dat er verdachte transacties plaatsgrepen tussen mensen uit de vastgoedsector, onder andere de Land Invest Group van Erik Van der Paal, en een vennootschap van drugcrimineel Maati K. Die laatste zou volgens de witwascel ook cocaïne geleverd hebben aan Van der Paal. Maati K. kon voor die feiten niet veroordeeld worden omdat het parket de aanwijzingen van de anti-witwascel niet verder heeft onderzocht. Dat dit niet gebeurd is, is zeer verontrustend.”
“De Wever heeft zelf al vaak gewaarschuwd voor de verstrengeling tussen vastgoed- en drugsector. Dat er een probleem is met de drugmaffia zie je tegenwoordig op bijna elke straathoek. Als er aanwijzingen zijn die de banden tussen drugmaffia en vastgoedsector bevestigen, dan moeten die verder uitgeplozen worden. Ik hoop dus dat Bart De Wever, eens premier, zal vragen aan zijn minister om de zaak alsnog te laten onderzoeken.”
Fact checking?
“De interviews verschenen de dagen voor de verkiezingen, wat ons niet de tijd gaf om te reageren. Maar het is vreemd dat de De Morgen en De Standaard niet de moeite namen om na te gaan of wat De Wever zei wel klopte. Ik raad mijn collega’s toch aan om hun huiswerk te doen als ze politici over dergelijke dossiers ondervragen. In al die jaren dat we de vastgoeddossiers aan het uitspitten zijn, hebben de kranten bitter weinig over de inhoud van de zaken gepubliceerd. Ik snap dat het moeilijke materie is, maar al onze bronnen kunnen we ter beschikking stellen en we zullen zeker samenwerken als men dat wil.”
“Het is een thema waarover De Wever het niet wil hebben omdat hij beseft dat hij daar kwetsbaar is. Het was verbazingwekkend dat de media de framing van De Wever overnamen, op het moment dat Patrick Janssens in het strijdperk trad en het thema van vastgoed op de agenda zette, alsof de verkiezingen zouden gaan over een duel met ‘De Kommunisten’.”
Podcast: Play in new window | Download
Subscribe: Apple Podcasts | Android | RSS
0 Comments on “Antwerps vastgoed: de nieuwe kleren van De Wever”
Leave a Comment