Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Gevangenis Beveren opschuiven: noodzaak of tijdverlies?

Share

De federale regering wil zo snel mogelijk een gevangenis bouwen in Beveren, maar die is ingepland op de plaats waar stRaten Generaal/ Forum 2020 het Meccano alternatief voorzien dat de Antwerpse mobiliteitsknoop moet ontwarren.  
StRaten Generaal vraagt  om de gevangenis een 50 meter te verplaatsen ( zie schema HIER), maar daar lijken de Vlaamse en Federale regeringen niet echt veel werk van te maken. Het gevolg is dat het Meccano alternatief onuitvoerbaar wordt. 
StRaten Generaal ging onlangs praten met ambtenaren van de Europese Commissie en die stellen dat de onze overheid de EU  regels overtreedt door een alternatief voor haar eigen plannen onmogelijk te maken. 

De houding van de Vlaamse overheid is op zijn minst eigenaardig te noemen want ze roept al twee jaar dat het Meccano-plan geen alternatief biedt voor haar eigen Masterplan 2020 op het BAM tracé en heeft ze steeds geweigerd om het mee te nemen in de gaande studies. Maar ondertussen moet het Meccano-plan wel degelijk als alternatief onderzocht worden in de komende milieu-effecten studie. Nu wordt opnieuw, deze keer in het kader andere infrastruur werken,  geweigerd om rekening te houden met het Antwerps mobiliteits-alternatief.
Volgens  Manu Claeys van stRaten generaal  stuurt de regering aan op een voldongen feit en zet ze de wettelijke procedures even aan de kant om het eerste beton van haar Masterplan snel  te kunnen gieten. De inbreuk tegen de EU regels zal  dan later wel afgekocht worden met belastingsgeld.

Maar zijn er geen goede redenen om de gevangenis te laten staan zoals gepland? Betekent verplaatsing geen uitstel van jaren en kan die  Meccano niet gewoon wat opgeschoven worden?

0 Comments on “Gevangenis Beveren opschuiven: noodzaak of tijdverlies?”

Leave a Comment