Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Vragen bij de verdere ketenvorming in radiolandschap

Share

Karin Brouwers (CD&V) maakt zich zorgen over de voortschrijdende concentratie in het lokaal radiolandschap. Woensdag vroeg ze bijna retorisch aan minister Sven Gatz (Open-VLD) of   de geruisloze overname van StoryFM, een nep-lokale radio, door Familyradio (evenmin lokaal) niet een inbreuk vormt op het mediadecreet.

“Met de overname krijgt Familyradio plots 33 frequenties. Bovendien is Familyradio eigendom van Vlacoro bvba, dat ook al Club FM in handen heeft. Samen hebben de Vlacora-stations 87 frequenties. De zendvergunningen zijn echter bedoeld voor lokale radio’s en ze moeten dagelijks lokaal nieuws brengen. We weten niet of dat gebeurt, maar de reclameblokken worden alvast wel lokaal ontkoppeld waardoor ze wel de echte lokale radio’s beconcurreren. ”

“Minister Gatz  zegt dat de regulator, VRM, nog geen inbreuken heeft vastgesteld. Anderzijds heeft hij aangekondigd dat het mediadecreet zal aangepast zal worden. Eind deze maand wordt het resultaat bekend gemaakt van een financieel-economische impactstudie en dat zal ons in staat stellen om te zien wat moet gebeuren met het decreet. ”

“De regeringspartijen staan in dit dossier op één lijn. De ene partij is mogelijk wat meer gevoelig voor ketenvorming dan de andere, CD&V is er in alle geval zeer gevoelig voor.”

De vraag is of er wel een aanpassing van de wetgeving nodig is om het probleem aan te pakken.  Zoals zijn voorganger, Ingrid Lieten (sp-a), verschuilt minister Gatz zich achter de regulator VRM, maar in de praktijk voert de regulator haar bevoegdheid niet uit als het gaat over inhoudelijke inbreuken, wat Karin Brouwers ook bevestigt. “De VRM doet meer een technische controle en minder een inhoudelijke”.

De overname door Familyradio is wel degelijk een volgende in een reeks van inbreuken. Het decreet stelt namelijk dat ‘Samenwerking niet mag niet leiden tot gestructureerde eenvormigheid in het programmabeleid’.

Bovendien werd het Mediadecreet de afgelopen 10 jaar al verschillende malen aangepast, maar werden nooit stappen ondernomen om de concentratie tegen te gaan. Integendeel. Zo werd het decreet speciaal aangepast om het voor de Vlaamse Mediamaatschappij mogelijk te maken om twee gewestelijke zenders uit te baten. En in 2005 werd ten behoeve van de ketens expliciet ingeschreven dat tot zestig lokale radio-organisaties mogen ‘samenwerken’, wat in de praktijk betekent dat één eigenaar op zestig frequenties  identieke ‘lokale’ uitzendingen kan brengen. Maar zelfs die limiet is  nu dus overschreden met de Vlacora-overname.

Links:
Tussenkomst Karin Brouwers in de mediacommissie, 7 oktober
Het mediadecreet

0 Comments on “Vragen bij de verdere ketenvorming in radiolandschap”

Leave a Comment