Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Cinema Forum -Brederodestraat- binnenkort tegen de vlakte

Share

Foto: RC

Het ziet er niet goed uit voor de verwaarloosde maar monumentale gevel van Cinema Forum in de Brederodestraat. Ondanks protest gaf het stadsbestuur op 15 Juni 2018 een sloopvergunning.  Daarbij werd niet het  advies van de Stedebouwkundig  Ambtenaar maar dat van de vastgoedontwikkelaar gevolgd.

Cinema Forum – met op de benedenverdieping supermarkt Anthonissen/Delhaize- is geen beschermd monument maar wel opgenomen  in de Inventaris Bouwkundig Erfgoed.  Daarom adviseerde de Stedebouwkunidg Ambtenaar van de stad tegen de sloop en kwamen er ook bezwaren van buurtbewoners.

“Van de meer dan honderd cinema’s die Antwerpen ooit rijk was is Cinema Forum één van de vijf resterende” zegt Joris Giebens (Groen). ” Het advies is niet bindend maar het zou logisch zijn dat het college dat een deskundige aanstelt om advies te leveren dat advies ook volgt.”

Het stadbestuur volgde  het advies van de eigen deskundige echter niet, wel dat van de vastgoedontwikkelaar die stelde dat het behoud van het erfgoed niet mogelijk is.
Een beleid rond niet-beschermd stedelijke erfgoed ontbreekt in het Antwerps  Bestuursakkoord.

Links:
Beslissing College van juni 2015
Bijdrage over Cinema Forum van maart 2018

Begin 2017 ging in het nabijgelegen Leikwartier  in de Marktgravelei (hoek Lokkaardstraat) ook al één van de oudste panden  in de buurt tegen de vlakte om plaats te maken voor een te hoog  appartementsblok dat de Harmonieregel niet respecteert.

Markgravelei -2014 (foto RC)

Markgravelei-Stil protest-2016 (RC)

Markgravelei- Jan 2017 (RC)

Markgravelei 2019 (RC)

0 Comments on “Cinema Forum -Brederodestraat- binnenkort tegen de vlakte”

Leave a Comment