Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Gaza: zullen onze betrokken politici bewegen?

Share

foto: IDF via wikipedia

Een stand van zaken over de aanval tegen Gaza met Ludo De Brabander van Vrede,  naar aanleiding van de vierde nationale betoging die oproept tot een wapenstilstand, morgen 21 januari.  

Na meer dan honderd dagen is het vooral de media-aandacht die wijzigt. De oorlog zelf blijft een slachtpartij van burgers door het Israëlisch leger waarbij dagelijks 150 mensen gedood worden, twee derde vrouwen en kinderen. Vóór het einde van dit weekend zal het  aantal geregistreerde doden de kaap van de 25.000 overschrijden.

“De slogan ‘from the river to the sea’ stond in 1977 in het kiesprogramma van Likoed.”

Het platform van de betoging richt zich op de Belgische overheden die op nationaal, Vlaams en Antwerps niveau betrokken zijn door de acties van het regime te tolereren of te ondersteunen.

Vrede is één van de middenveldorganisaties die het platform van de betoging ondertekend heeft. Ludo De Brabander: ”Er moet meer gebeuren dan een staakt het vuren; het is tijd voor  sancties. Er moet verantwoording afgelegd worden voor wat er gebeurd is.”

Ondertussen is de politieke en mediatieke focus gericht op het stoppen van de aanvallen door de Jemenitische Houthi’s op de scheepvaart door de Rode Zee. Ludo De Brabander: “België gaat deelnemen aan de militaire missie tegen de Houthi’s en zegt zich te zullen engageren om tot een staakt het vuren op te roepen en te pleiten voor meer humanitaire hulp. Het lijkt een soort compromis, maar de houding verandert niet echt.“

“Die militaire actie heeft geen zin, want als de aanvallen tegen Gaza stoppen, zullen ook de Houthi’s stoppen. Er is een zogezegde ‘humanitaire pauze’ geweest eind november, maar dat was geen echt staakt het vuren. De mensen in het Midden-Oosten vragen zich af wat er aan de hand is (met het Westen): men laat begaan in Gaza, maar als het over handel gaat, dan is men bereid om in actie te schieten.” Nvdr: De lijst  op de website van Haaretz geeft aan dat er twee aanvallen op handelsschepen zouden gebeurd zijn door Houthi’s, op 25 en 26 november, tijdens  de zeven dagen waarin Israël haar aanvallen tegen Gaza tijdelijk gestaakt had.

LDB: “Ik begrijp dat de Houthi’s niet alleen schepen beschieten die naar Israël varen, maar ook van hen die Israël steunen. Ze hebben bijvoorbeeld uitdrukkelijk gesteld dat Chinese en Russische schepen niet aangevallen zullen worden. Ik ben niet zeker of dat altijd wel klopt.”

De relatie van de Houthi’s met Iran is niet helemaal duidelijk. Ze krijgen militaire en logistieke steun maar opereren politiek blijkbaar wel onafhankelijk.”

RC: Eerste minister van Israël Netanjahoe zei recentelijk dat hij niet wil weten van een Palestijnse staat. Is dat niet gênant voor de westerse bondgenoten die stellen voor een tweestatenoplossing te zijn (en aangeven dat het probleem eerder bij Palestijns extremisme zit)?

LDB: “Iedereen lijkt verrast te zijn, maar hij zegt al heel lang dat hij geen Palestijnse staat wil. Likoed is daar al sedert de verkiezingen van 1977 duidelijk over: de slogan ‘from the river to the sea’ stond in het kiesprogramma van Likoed. Netanjahoe is heel consistent in wat hij zegt. Alleen ontgaat dat onze media blijkbaar.”

 

0 Comments on “Gaza: zullen onze betrokken politici bewegen?”

Leave a Comment