Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Klimaatzaak: de overheden antwoorden, nog eens…

Share

Sedert  eind 2014 klaagt de burgerbeweging ‘Klimaatzaak‘ de vier Belgische overheden aan voor het volgens hen falend klimaatbeleid. Na jaren jurdische obstructie komen  overheden met een schriftelijke respons.  opnieuw want er een eerste respons was er al meer dan een jaar geleden.
Fundamenteel is de houding niet veranderd: onze  overheden erkennen dat klimaatactie nodig, alleen vinden ze dat ze daar niet toe kunnen veplicht worden,  en dat het aan anderen is om de opwarming van de aarde te stoppen.

De juridische actie startte eind 2014 in navolging van een gelijkaardige Klimaatzaak in Holland, een jaar eerder. Daar kregen de klagers van de rechtbanken tot nu toe steeds gelijk wat geresulteerd heeft in een veel krachtiger klimaatbeleid. In België bewandelen de overheden in een ongeziene unitaire solidariteit het pad van de procedurele obstakels om de vooruitgang in de zaak tegen te houden. Vooral de gewesten zijn bevoegd in zake klimaat, de nationale Belgische overheid heeft enkel een coördinerende rol.

Ignace Schops, ondervoorzittter van  vzw Klimaatzaak: “We vragen dat de overheid eenzelfde logica aanhoudt als voor de corona-crisis: Volg de wetenschap:”

Vlaanderen blokkeerde de zaak jaren omdat die in het Frans opgestart was. Ignace Schops zegt dat er juridisch geen andere optie was: omdat de Waalse overheid in Namen gevestigd is terwijl de drie andere overheden hun domicilie staan hebben in het tweetalig Brussel (ook Vlaanderen) moet de zaak in het Frans gevoerd worden. Moest de Vlaamse overheid gevestigd zijn in Antwerpen, of de historische Vlaamse hoofdstad Gent, dan zou het Frans wel ter discussie kunnen gesteld zijn.

0 Comments on “Klimaatzaak: de overheden antwoorden, nog eens…”

Leave a Comment