Redactie Radio Centraal Rotating Header Image

Antwerpse vastgoedsector in opspraak blijft onderzoeksjournalisten achtervolgen

Share

JohnMilton’s_Areopagitica

Eergisteren werd de klacht van voormalig projectontwikkelaar Erik Van der Paal  tegen nieuwssite Apache doorverwezen naar de correctionele rechtbank, ondanks een negatief advies van het Openbaar Ministerie. Van der Paal diende klacht in wegens schending van de privacy omdat Apache in 2017 gefilmd had hoe het bijna voltallig Antwerps schepencollege aanwezig was op het verjaardagsfeest van Van der Paal, wiens vastgoedprojecten ze moesten goedkeuren. We bellen Tom Cochez van Apache.

“Dat de verzekeraars de groepspolis van de Vlaamse journalistenvereniging niet wil hernieuwen is problematisch.”

Tom Cochez: “De Raadkamer heeft geoordeeld dat het interessant is om een oefening te maken over de vraag wat het zwaarst doorweegt: de privacy van Van der Paal of het algemeen belang. Er bestaat al veel internationale rechtspraak over dit soort gevallen. Het komt erop neer dat je als journalist geen gebruik mag maken  van verborgen camera’s, behalve als wat je wilt aantonen niet op een andere manier aantoonbaar is. Als je als journalist het publiek belang kunt aantonen, dan heb je wel degelijk dat recht. Dat werd onlangs ook gedaan voor de VRT-reportage over de toestanden in de woonzorgcentra, of destijds voor de reportage van Panorama waarbij rechters werden gefilmd die de diamantairs gingen bezoeken die ze later moesten beoordelen in grote zaken.”

“Wij hebben gewoon gefilmd wat iedereen die daar passeerde aan het Fornuis kon zien, en wat we daar toonden is zeer illustratief voor de zeer nauwe relaties tussen die projectontwikkelaar, het Antwerps stadsbestuur en een aantal dubieuze figuren uit het Belgisch politiek landschap.”

Apache ligt al sedert 2016 onder vuur van volk gelieerd aan Landinvest-zaken:
Tom Cochez: “Het is begonnen in 2016. Toen kregen we een schadeclaim van de voormalige toenmalige kabinetchef van Bart De Wever (Joeri Dillen, nvdr), die voor Landinvest gewerkt had, en ook een claim van Erik Van der Paal zelf. Samen voor 350.000 euro. (nvdr: Eric Van der Paal is een jeugdvriend van de Antwerpse burgemeester De Wever). We zijn volledig in ons gelijk gesteld in die zaken. Daarna heeft de financier van de Landinvest-projecten, Ogeo Fund, een schadeclaim van 500.000 eruo ingediend en die op het allerlaatste moment laten vallen. Vooral Stéphane Moreau en Alain Mathot zaten achter die zaak. Er is verder nog een gigantische claim ingediend door een zakenman die in opdracht van Ogeo-Fun werkte, maar ook die is op een sisser uitgedraaid. ”

“We winnen al die zaken, en de Raad van Europa heeft België al twee keer gewaarschuwd dat de persvrijheid geschonden wordt. Maar de rechtszaken kosten veel tijd, en dus ook geld dat niet vergoed wordt. Maar wat problematisch is, is dat de verzekeraar de groepspolis van de Vlaamse journalistenvereniging niet wil hernieuwen. Ons land wordt verondersteld om op de waarschuwingen van de Raad van Europa te reageren, maar ik denk niet dat die een juridische stok achter de deur heeft om iets af te dwingen. Er wordt veel gesproken over problemen met de persvrijheid in landen als Hongarije, maar wat we al jaren in België zien gebeuren is in de grond hetzelfde: door dreigingen proberen onderjournalistiek tegen te houden. “

0 Comments on “Antwerpse vastgoedsector in opspraak blijft onderzoeksjournalisten achtervolgen”

Leave a Comment